Rennolla otteella ja konkreettisilla kysymyksillä videohaastattelut onnistuvat paremmin.
Videohaastattelujen kanssa töitä tekeville muodostuu rutiini tehdä niiden tekemiseen. Rutiini on usein hyvä juttu, mikäli se tehostaa työntekoa. Joskus rutinoituminen kuitenkin tarkoittaa samojen kaavojen toistamista.
Videorekrytointi on vielä sen verran tuore juttu, että kokeilemalla voi saada aikaan yllättäviä tuloksia. Kannustan siis kokeilemaan ja varioimaan hieman videohaastattelujen kanssa.
Kasasin muutamia vinkkejä, joilla tätä kokeilua voi lähteä toteuttamaan.
Aloituksella ja tunnelmalla on merkistystä. Jos olet kovin vakava ja kravatti kuristaa kurkkua, hakijat samaistuvat helposti asetelmaan. Vaihda siis napsun verran rennompaan tyyliin. Vinkit:
Ensimmäinen konkreettinen kysymys on usein klisheinen ”Kerro hieman itsestäsi”. Hyvää tässä kysymyksessä on se, että mielikuvituksellisimmat vastaukset voivat olla todella mielenkiintoisia. Useimmiten vastaus on kuitenkin harmittavasti mallia ”Hei, olen Nönnön Nöö, 34-vuotias IT-alan ammattilainen Helsingistä”. Kiitos tiedosta.
Mitä kysymyksiä haastattelussa kannattaa kysyä? Mistä tiedät kuka on sopivin työntekijä yrityksellenne? Lataa opas!
Jo ensimmäiseen kysymykseen kannattaa siis ladata jotain, mistä saadaan heti varmasti jotain oleellista irti. Voisi esimerkiksi ottaa esittelyn vastaan näin: ”Millainen persoona olet työpaikalla, ja työskenteletkö ennemmin yksin vai tiimissä?”. Näin saat samalla vastauksia useampaan yksityiskohtaan. Vinkit:
Näemme usein haastatteluja, joissa videoiden yhteismäärä lähentelee kymmentä. Se on liikaa. Hakijalle tulee helposti ähky pelkästä videokysymysten katsomisesta, ja se välittyy vastauksissa. Pahimmassa tapauksessa hakija jättää leikin siihen. Vinkit:
Näillä vinkeillä kohti seuraavaa videohaastattelua. Tsemppiä!
Lataa hakijatutkimus – Mitä työnhakijat ajattelevat videohaastattelusta?