Ammattilaisen vinkit moderniin työnhakuun

Moderni rekrytointi vaatii työnhakijoilta erittäin proaktiivista asennetta. Lue ammattilaisen vinkit työnantajalle ja -hakijalle moderniin työnhakuun.

Jan Söderström

Työpaikan etsiminen on muuttunut paljon niistä päivistä, jolloin työnhaku käsitti ainoastaan CV:n postittamisen ja haastattelussa käymisen. Nykyään yritykset soveltavat mitä moninaisimpia menetelmiä rekrytointiprosesseissaan, aina ryhmähaastatteluista ja psykologisista testeistä usean päivän testijaksoihin, joissa hakijoita testataan mahdollisissa tulevissa työtehtävissään.

Työnhakijan kannalta uuden työpaikan etsiminen ja rekrytointiprosessissa edukseen erottuminen voi vaikuttaa toivottomalta tehtävältä – etenkin, jos jatkuvasti muuttuva mediakenttä ja modernit rekrytointikanavat eivät ole tuttuja.

Haastattelimme HRM Partnersin Nina Smidtslundia, joka kouluttaa uudelleensijoittumisvalmennuksessa olevia työnhakijoita nykypäivän tehokkaaseen työnhakuun. Eri alojen resurssien leikkaukset näkyvät suoraan Smidtslundin valmennettavissa.

Suurin osa hakijoistamme tulee tällä hetkellä teollisuudesta ja ICT – alalta. Mistä väkeä vain vähennetäänkin kertoo Smidtslund koulutettavistaan. Smidtslund järjestää HRM Partnersin Career Service Centerissä erilaisia workshopeja ja toimintapäiviä, joissa hakijat tutustutetaan nykypäivän työnhakumenetelmiin.

Nykypäivänä työnhakijalta vaaditaan todella suurta proaktiivisuutta ja erilaisten työnhakukanavien- ja menetelmien tuntemusta. Hyvällä itsetuntemuksella ja rohkealla otteella pääsee aika pitkälle, mutta kyllä työnhakijalta vaaditaan myös hyviä myynti- ja viestintätaitoja, joiden avulla erottua massasta Smidtslund kertoo.

hrm.jpg

Nina Smidstlund, HRM Partners

3..2..1..Käy!

Yksi Smidtslundin vetämistä toimintapäivistä keskittyy videohaastatteluun valmistautumiseen ja vastaamiseen. Tarkoituksena on valmistaa hakijoita vastaamaan työhaastattelukysymyksiin myös videon välityksellä, jotta hakija tietää kuinka toimia, mikäli sähköpostiin saapuu kutsu videohaastatteluun.


 

format_quote

Videon ei tarvitse olla täydellinen, vaan vastauksen täytyy olla hyvin mietitty ja kyseiseen hakuun kohdennettu. Pääasia on persoonan ja energiatason välittyminen.

– Nina Smidstlund, HRM Partners

 


Vastausten harjoittelu ja videointi on päivän osioista tärkein. Vastaukset katsotaan porukalla läpi ja nimenomaan palautteen saaminen omista videoista on ollut opettavaista ja kehittävää. Hakijoita videohaastatteluun osallistuminen jännittää kovasti ja useimmiten petrattavaa on lähinnä asennoitumisessa. Harjoittelun avulla asenteet muuttuvat myönteiseksi ja hakijat näkevät videohaastattelun positiivisena mahdollisuutena erottua muista hakijoista. Olemmekin yhdessä todenneet, että videon ei tarvitse olla täydellinen vaan vastauksen täytyy olla hyvin mietitty ja kyseiseen hakuun kohdennettu. Pääasia on persoonan ja energiatason välittyminen. Smidtslund kuvailee.

Smidtslund kertoo hakijoiden saaneen teemapäivästä varmuutta ja vahvistusta oman osaamisensa markkinointiin videolla omaan osaamiseensa. Hän antaa myös hauskan esimerkin hakijan saamasta iloisesta yllätyksestä:

Eräs työnhakija meni toiseen huoneeseen videoimaan harjoitusvastausta. Pian hän palasi huoneesta innoissaan kertoen, että kesken nauhoituksen sähköpostiin olikin saapunut kutsu oikeaan videohaastatteluun! Näin hän pääsikin ottamaan kaiken mahdollisen irti harjoittelusta ja siirtymään hyvin valmistautuneena harjoittelun sijasta vastaamaan oikealle työnantajalle.

Lue blogiteksti: Kolme tärkeää vinkkiä työnantajalle videohaastattelun tekemiseen

Do as I say..And as I do?

Entäpä Nina Smidtslundin omat kokemukset videohaastattelun käytöstä? Onko hän kouluttamisen ohella rekrytoinut itse videon välityksellä?

Emme ole vielä päässeet käyttämään omissa rekrytoinneissamme videohaastattelua – ja en muuten anna rekrytoijiemme jättää käyttämättä Recrightin videohaastattelutyökalua, mikäli meille uusia ihmisiä rekrytoidaan. Haluamme ehdottomasti olla edelläkävijöitä, ja tuntea modernit rekrytointimenetelmät ja -välineet, se on paitsi meidän kilpailuetumme yrityksenä mutta myös oma etuni työnhaunvalmentajana.

Lopuksi Smidtslund antaa vielä vinkkejä sekä työnantajille, että työnhakijoille:

TYÖNANTAJA:

  • Persoonan merkitys kasvaa jo aikaisemmassa vaiheessa rekrytointiprosessia, videohaastattelu auttaa persoonan selvittämisessä jo prosessin alkuvaiheessa
  • HR- osastoilla ei ole aina riittävästi työntekijöitä, joten videohaastattelua käyttämällä pystyy optimoimaan resursseja ja säästämään aikaa
  • Mahdollisuus myös työnantajalle luoda haluamaansa mielikuvaa ja erottua edukseen

TYÖNHAKIJA:

  • Nykypäivänä työmarkkinoilla on todella kova kilpailu ja työnhakua on tehtävä laajasti; hakijoiden on osattava modernit rekrytointimenetelmät parantaakseen mahdollisuuksiaan. Tämä voi muodostua jopa kilpailueduksesi!
  • Valmistaudu huolella ja mieti, miksi haet työtehtävää? Mitä annettavaa sinulla on yritykselle? Eli motivaatio esiin!
  • Tuo oma persoonasi esille, erotu massasta!
  • Vahva substanssiosaaminen
  • Lähestyttävyys ja positiivisuus
  • Energiataso

Haluatko lukea, mitä työnhakijat ajattelevat videohaastattelusta? Me haastattelimme heitä. Lataa tästä ilmainen opas:

Hakijatutkimus – työnhakijat & videohaastattelu

candidate-survey-fi-h400px-blank

×